Kaikki pienet ja suuret laitteet, joissa sähkö virtaa, kuuluvat tähän keräykseen. Sähkölaiteromusta saadaan metallit, muovit ja lasi kierrätykseen. Huom. useat sähkölaitteet sisältävät vaarallisia jätteitä. Nämä luokitellaan vaaraominaisuuksiensa vuoksi vaarallisiin jätteisiin.
Noudata aina alueellisia ja keräyspistekohtaisia ohjeita! Tässä esitetyt lajitteluohjeet ovat yleisluontoisia, vallitsevan käytännön mukaisia.
Poista valaisimista lamput ja loisteputket, jotka kerätään erikseen keräyspisteissä tai myymälöissä. Loisteputkien sytyttimet ovat osa valaisinta.
Poista pölynimureista pölypussit.
Tulostimista ja kirjoittimista ei tarvitse poistaa väripatruunoita tai -kasetteja.
Laitteiden tulee olla pääsääntöisesti kokonaisia.
Kahvinkeitinten lasikannut tai mikroaaltouunin lasilautaset kuuluvat sekajätteeseen.
Tuo kaikki laitteet ilman pakkauksia.
SER:n vastaanottopaikoissa on aina henkilökuntaa, jolta kysyä lisätietoja keräyksestä.
Keräysvälinetyyppejä: kontit, lavat, häkit.
Alueellisten keräyspaikkojen lisäksi SER:ä kerätään sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvissä kaupoissa (lisätietoa sivulla www.serkierratys.fi) ja joillakin paikkakunnilla myös kiertävillä keräysautoilla.
Sähkölaitteet kuljetetaan keräyspisteistä käsittelylaitoksille
Esikäsittelyn aikana poistetaan kaikki haitalliset aineet kuten lyijy, elohopea, kadmium ja kuudenarvoinen kromi. Nämä toimitetaan edelleen käsittelylaitoksille.
Käsittelyssä sähkö- ja elektroniikkaromusta erotetaan mm. erilaiset metallit, muovit ja lasi. Käsittely tapahtuu sekä manuaalisesti että mekaanisesti. Lajitellut materiaalit murskataan, erotellaan toisistaan mekaanisesti ja toimitetaan eteenpäin hyötykäyttöön.
Metalleista saadaan teollisen prosessin avulla erotettua mm. rauta, alumiini, magnesium, kupari, sinkki ja ruostumaton teräs. Jalometallien erotus tapahtuu sulatusprosessissa. Piirilevyistä metallit erotetaan yleensä kemiallisesti.
Erilaiset metallit ovat sähkö- ja elektroniikkaromun materiaaleista parhaiten kierrätettävää materiaalia. Esimerkiksi tietokoneromun alumiinista valmistetaan mm. häiriösuojauksia uusiin kännyköihin. Metallin ominaisuudet mahdollistavat myös sen palauttamisen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.
Muoviosat hyödynnetään joko energiana tai materiaalina. Kierrätysmuovia voidaan käyttää myös kierrätystuotteiden, esimerkiksi autonosien ja jätesäkkien valmistukseen.
Toisistaan erotetut metallit, muovi ja lasi hyödynnetään pääasiassa kotimaassa.
Suomessa vastuu sähkölaitteiden jätehuollosta on säädetty sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajille ja maahantuojille, eli niin sanotuille tuottajille ja tuottajayhteisöille.
Tuottajayhteisöjen yhteinen infosivusto kotitalouksille.