Takaisin karttanäkymään

Poistotekstiilit

Lajitteluohje

Hyväkuntoiset vaatteet ja tekstiilit kelpaavat uudelleenkäyttöön sellaisenaan. Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka voidaan hyödyntää materiaalina.

Kyllä

Takit, housut, hameet ja paidat

Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Muista

Tekstiilien tulee olla kuivia sekä puhtaita ja ne tulee pakata muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

Hyväkuntoiset ja uudelleen käyttöön sellaisenaan kelpaavat vaatteet ja kodin tekstiilit eivät kuulu poistotekstiilien joukkoon - ne kannattaa myydä tai lahjoittaa.

Jos tekstiili ei sovellu uudelleenkäytettäväksi, kierrätettäväksi tai poistotekstiilin keräykseen, on se sekajätettä ja hyödynnetään energiana.

Keräys ja kuljetus

Poistotekstiilin erilliskeräystä on alkuvaiheessa vain Etelä-Suomessa. Vuoden 2022 aikana keräys laajenee eri puolille Suomea ja vuoden 2023 aikana keräysverkosto on valtakunnallinen. Paikalliset toimijat esilajittelevat poistotekstiilikeräykseen tuodut tekstiilit. Poistotekstiili kuljetetaan pilottivaiheessa käsittelylaitokseen Paimioon ja myöhemmin mahdollisesti Turkuun Topinpuistoon rakentuvaan täyden mittakaavan jalostuslaitokseen.

Käsittely

Kerätyt poistotekstiilit käsitellään pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa, joka otetaan käyttöön vuonna 2021. Pilottivaiheen linjastolla toteutetaan koeajoja ja yrityspilotteja, joilla tähdätään kierrätyskuituja hyödyntävään tuotekehitykseen yhdessä osallistuvien yrityskumppaneiden kanssa, kehityshankkeissa ja tekstiilien kiertotaloutta edistävissä verkostoissa.