Takaisin karttanäkymään

Poistotekstiilit

Lajitteluohje

Hyväkuntoiset vaatteet ja tekstiilit kelpaavat uudelleenkäyttöön sellaisenaan. Niille vastaanottopisteet löytyvät kierrätys.infossa valitsemalla kierrätettäväksi jätelajiksi "Tekstiili". Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka voidaan hyödyntää materiaalina.

Kyllä

Takit, housut, hameet ja paidat

Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Muista

Tekstiilien tulee olla kuivia sekä puhtaita ja ne tulee pakata muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

Hyväkuntoiset ja uudelleen käyttöön sellaisenaan kelpaavat vaatteet ja kodin tekstiilit eivät kuulu poistotekstiilien joukkoon - ne kannattaa myydä tai lahjoittaa.

Jos tekstiili ei sovellu uudelleenkäytettäväksi, kierrätettäväksi tai poistotekstiilin keräykseen, on se sekajätettä ja hyödynnetään energiana.

Keräys ja kuljetus

Poistotekstiilin erilliskeräys on vähitellen laajentunut valtakunnalliseksi. Paikalliset toimijat esilajittelevat poistotekstiilikeräykseen tuodut tekstiilit. Poistotekstiili kuljetetaan pilottivaiheessa käsittelylaitokseen Paimioon ja myöhemmin mahdollisesti Turkuun Topinpuistoon rakentuvaan täyden mittakaavan jalostuslaitokseen.

Käsittely

Kerätyt ja lajitellut poistotekstiilit käsitellään pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa. Laitoksen tuottamia kierrätyskuituja käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena.

Se osa poistotekstiileistä, jota ei vielä saada kiertämään materiaalina, hyödynnetään energiantuotannossa.